
Zeven van de tien bedrijfsvestigingen in Gelderland zijn in eigendom van een familiebedrijf. De ruim 45.000 Gelderse familiebedrijven (de zogenaamde zzp-ers, bedrijven met één werkzame persoon worden hier niet in meegeteld) zijn goed voor 32% van alle banen. CBS bracht in opdracht van de provincie Gelderland en Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Hogeschool Windesheim de familiebedrijven in Gelderland in kaart. Het overzicht is bijzonder. Gelderland is na Overijssel de tweede provincie met zulke gedetailleerde cijfers over familiebedrijven.
Databank
Alle data over Gelderse Familiebedrijven per gemeente en regio is vanaf vandaag te raadplegen via het statistisch zakboek op https://gelderland.databank.nl/. In de databank is dit te raadplegen onder het thema Economie & Arbeidsmarkt, rubriek Familiebedrijven. In de rapportages ’Overzicht per gebied’ en ’Economie & Arbeidsmarkt’ zijn daarnaast een tweetal figuren opgenomen. U kunt ook onderstaande factsheet gebruiken (PDF).

Opvallend is het percentage omzet en toegevoegde waarde gerealiseerd door familiebedrijven in Gelderland. Dat is in alle bedrijfstakken hoger dan gemiddeld in Nederland. Het zijn de familiebedrijven in de horeca (69%), bouwnijverheid (64%), en autohandel en -reparatie (61%) die grotendeels de omzet realiseren. Bijna de helft (48,5%) van de familiebedrijven doet aan R&D activiteiten en 32% van de export in de provincie Gelderland kwam in 2016 voor rekening van familiebedrijven.
Twintig gemeenten in Gelderland hebben een aandeel familiebedrijven dat groter of gelijk is aan 75%. Het grootste aandeel familiebedrijven is te vinden in de gemeente Buren (84%). Gemeenten met het kleinste aandeel familiebedrijven zijn Arnhem (55%) en Nijmegen (57%).
Diensten gerichter inzetten
Het nu uitgevoerde onderzoek brengt de Gelders situatie in beeld, zodat het partnernetwerk van het Gelders Familiegilde haar diensten gericht kan inzetten onder de Gelderse familiebedrijven. Zodat ook Gelderse bedrijven bijdragen bij aan de transities in Gelderland: de economie van de toekomst. Een slimme en schone economie die zorgt voor groene groei en duurzame banen.
Bedrijvigheid, werkgelegenheid en innovatie
Het is al langere tijd bekend dat het de familiebedrijven zijn in Gelderland die zorgen voor bedrijvigheid, werkgelegenheid en innovatie. Over het algemeen zorgen de familiebanden juist voor extra loyaliteit, meer continuïteit en een ‘familiegevoel’ waardoor veel bedrijven floreren. Maar deze bedrijven kunnen het door de familiedynamiek soms ook extra lastig hebben. Denk aan vrij maken van (familie)kapitaal voor investeren, managementvraagstukken oplossen met pa of ma of bedrijfsoverdracht binnen een gezin.
De Verbindende Schakel
Provinciale Staten startten in 2018 het programma De Verbindende Schakel voor familiebedrijven in Gelderland. Leden en niet-leden van het Gelders Familiebedrijven Gilde kunnen gebruik maken van een nieuw platform gerund door 10 partners die deelnemen aan intervisie- en kennissessies en meedingen naar een felbegeerde Award: Gelders Familiebedrijf 2019. Inschrijven voor die award kan tot 2 september. Hier vindt u alle informatie.
Fotocredits: Provincie Gelderland