Astrid Jongerius zet familiebedrijven op de politieke agenda

GFG europees parlement

Astrid Jongerius zet familiebedrijven op de politieke agenda

EU-parlementslid en PvdA’er Agnes Jongerius vindt het doodzonde dat elk jaar maar liefst 150.000 familiebedrijven failliet gaan. “We kunnen ons dat enorme banenverlies niet veroorloven.” Oorzaak van de faillissementen is vaak de overdracht, stelt de politica.

“Zo’n 85 procent van alle Europese bedrijven is een familiebedrijf. Een derde van deze familiebedrijven overleeft de overdracht niet. En dat is doodzonde, zeker omdat de werkloosheid nog steeds een van Europa’s topproblemen is,” stelt Jongerius.

Lange termijnvisie

Het is algemeen bekend dat familiebedrijven worden geleid met oog voor de lange termijn, omdat de eigenaren graag nog een toekomst zien voor diens kinderen. Ze kijken daarom minstens een generatie vooruit. “Het gaat er anders aan toe dan bij veel beursgenoteerde ondernemingen waar een x-aantal mensen eruit vliegt en hup: de koersen schieten omhoog”. Een familiebedrijf is daardoor een veel stabielere onderneming: het is veel minder beursgevoelig door het ‘vaste’ personeel.

Banenverlies

Ook noemt zij het een probleem dat jaarlijks zoveel familiebedrijven moeten sluiten. “Bij de overdracht gaat het vaak mis door erfrechten en belastingen over de waarde die de ondernemers hebben opgebouwd.” Dat kost in Europa 600.000 mensen hun baan. “We kunnen ons dat enorme banenverlies niet veroorloven.”

De EU pleit ervoor om nu echt iets aan de ‘kapitaalvernietiging’ te doen, vertelt Jongerius. “Ik kende het probleem, maar ik wist niet dat het zo groot was.” In het interview vertelt ze dat Europa de problemen van familiebedrijven in kaart wil brengen en de familiebedrijven wil helpen. “Landen zouden van elkaar kunnen leren.”

Politiek

Al eerder stelde Floris Croon, jurylid van de Familiebedrijven Award, dat de politiek zich meer bewust zou moeten zijn van de rol die familiebedrijven spelen in de Nederlandse economie. “Denk aan verandering van de wetgeving, bijvoorbeeld omtrent opvolging. Dat is nu gelukkig aangepast.” Volgens Croon kan de politiek nog veel meer betekenen voor familiebedrijven.

Bron: FAMBIZZ
Voor professionele familiebedrijven

www.fambizz.nl