DKC Totaaltechniek Gelders Familiebedrijf 2019

Het Wijchense installatiebedrijf DKC is vanavond uitgeroepen tot Gelders Familiebedrijf van het jaar 2019. Uit handen van gedeputeerde Christianne van der Wal namen de trotse directeuren Frank en Roland Dekkers én hun vader de award in ontvangst.

,,Yes, het is gelukt!”, riep winnaar Frank Dekkers uit direct na de bekendmaking. ,,Het is fantastisch”, vervolgde hij, waarna hij alle familieleden, van jong tot oud, en alle medewerkers bedankte voor hun aandeel in het bedrijf.

DKC, in 1962 opgericht door de vader en opa van de twee huidige eigenaren, is onder meer gespecialiseerd in werktuigbouw en elektrotechniek. Het bedrijf kwam in 1993 in handen van broers Frank en Roland, al kijkt mede-oprichter Frans nog regelmatig mee op het Wijchense bedrijventerrein Bijsterhuizen. DKC houdt zich zoal bezig met grote gebouwen die van het gas af willen en renoveert nu bijvoorbeeld de Eusebiuskerk in Arnhem. De installaties daar worden vernieuwd met als doel energiezuiniger te worden.

De jury

Uit ruim 40 familiebedrijven kwam de jury, bestaande uit Marius Prins (ceo Oost NL), Rob Banken (ceo Banken Champignons), Remco Vos (ceo van de Klok Logistics), Daisy Vliegenthart (CDA-Statenlid), Wilma Hilvers (directeur bakkerij Hilvers en winnaar van vorig jaar) en Martin Ruiter (voorzitter VNO NCW Midden), tot een top drie. Uiteindelijk bleef DKC de concurrenten Crematorium Hart van Berkelland uit Haarlo en BIA Beton uit Niftrik voor.
De jury roemt het Wijchense installatiebedrijf om haar ‘sterke maatschappelijke betrokkenheid en het oog voor duurzaamheid’. Zo worden er goede doelen gesteund, sportverenigingen gesponsord en wordt er met het werkbedrijf Rijk van Nijmegen gesproken over het in dienst nemen van een statushouder.

Als dat slaagt, dan is het de bedoeling dat er meer statushouders bij het bedrijf aan de slag gaan. Ook was DKC in 2013 het eerste bedrijf dat op bedrijventerrein Bijsterhuizen een windmolen plaatste. Inmiddels liggen er 400 vierkante meter aan zonnecollectoren op het dak. De warmte die daar vanaf komt, wordt onder meer gebruikt om het pand te verwarmen en de stroomrekening omlaag te brengen.

Bedrijfsopvolging

Bovendien laat DKC volgens de beoordelaars ‘precies zien wat een familiebedrijf uniek maakt’. Bij het installatiebedrijf werken 120 mensen, ‘maar de lijnen naar de twee broers Frank en Roland zijn zeer kort. Hun vader houdt nog regelmatig een oogje in het zeil en de mogelijke opvolging is al in het vizier’. Daarmee wordt gedoeld op drie kleinkinderen van oprichter Frans, die in de schoolvakanties al bijverdienen bij het bedrijf.

De award is een initiatief van het Gelders Familiebedrijven Gilde, en werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar was de Arnhemse bakkerij Hilvers dus de winnaar.

 

Tekst & foto: De Gelderlander