Doet u mee? Onderzoek Nyenrode Bedrijfsoverdracht

Onderzoek Nyenrode

“Psychologische barrières en bedrijfsoverdracht; kijken in de ziel van een ondernemer van een (familie)bedrijf.”

Waarom kent een bedrijfsoverdracht nogal eens een ongewenste afloop? Dit terwijl wordt gehandeld vanuit de beste intenties van zowel overdrager als overnemers blijken die intenties niet altijd helder. Nader onderzoek is vereist.
Doet u mee? Met slechts 15 minuten van u tijd draagt u bij tot een interessant onderzoek vanuit Nyenrode. De uitkomsten daarvan worden vervolgens met u gedeeld!

Onderzoek naar bedrijfsoverdracht van (familie) bedrijven bij familieopvolging: klik hier om naar de onderzoeksvragen te gaan (15 minuten)

Toelichting onderzoek

Door de economische groei van de afgelopen jaren en de toenemende vergrijzing bij ondernemers is het aantal bedrijfsoverdrachten enorm gestegen (Flören, 2008; Van Teeffelen, 2012a). Helaas blijkt uit onderzoek dat er maar weinig bedrijven succesvol worden overgedragen (Meijaard et al., 2010; Nordqvist, 2013) met name familiebedrijven hebben een laag slagingspercentage (Solomon et al. 2011).

Het vooruitzicht dat er een toename zal plaatsvinden van bedrijfsoverdrachten door de economische groei en vergrijzing waarin meer familiebedrijven onsuccesvol zijn in de overdracht maakt dat de bedrijfsoverdracht een belangrijk onderwerp is voor de samenleving, het familiebedrijf en de economie (Dunemann & Barret, 2005). De verwachting is dat de psychologische barrières (bv “kiezen tussen kinderen “of “niet gemist kunnen worden”) van de ondernemer invloed heeft op de bedrijfsoverdracht.

Ton JansDit onderzoek heeft als doel om de effecten van psychologische barrières op de bedrijfsoverdracht intentie van de zittende ondernemer te onderzoeken. Een beter begrip van de intentie van de ondernemer zorgt er voor dat er meer bedrijven succesvol worden overgedragen wat ten goede komt aan rendement van het (familie) bedrijf, de werkgelegenheid en de economische welvaart van Nederland.

Het onderzoek is opgezet door Ton Jans, hij is sinds 2011 werkzaam als officier bij de Koninklijke Landmacht. Ton is afkomstig uit een gezin waar opa, oma, ooms en tantes succesvol een kleine familie-bakkerij groot hebben gemaakt. Momenteel is Ton bezig met het laatste gedeelte van zijn opleiding aan Nyenrode Business Universiteit, het onderzoeksgebied waarin hij zich focust is bedrijfsoverdrachten.