Familiebedrijf in beeld: Tom Kokke van Berko Kompressoren

Berko Kompressoren Tom Kokke

Twee maanden geleden zijn we vanuit het Gilde gestart met de productie van een serie video’s bij onze leden. We krijgen een kijkje in de keuken van het familiebedrijf en onze leden geven aan wat voor hun de toegevoegde waarde is van het Gilde. Deze video’s gaan wij in de komende periode met u delen. Ter ondersteuning van de video’s hebben we de gelegenheid aangegrepen om de ondernemers een aantal extra vragen te stellen over de huidige situatie en hoe zij hiermee omgaan. Het tweede familiebedrijf in deze serie is Berko Kompressoren van eigenaar Tom Kokke.

Welke impact heeft de huidige crisis op jullie onderneming?

De Corona crisis is spannend voor ons. Zolang we bij klanten terecht kunnen, loopt het onderhoud aan de persluchtinstallaties door. Dagelijks hebben we contact met de mensen over afstand houden en waakzaam zijn. Wij zijn in staat de Coronacrisis te overleven indien we de ploeg op de been houden (niet ziek) en kijken naar de mogelijkheden. Groot voordeel voor ons op de weg is dat de files nagenoeg weg zijn. Het rendement per dag gaat dus iets omhoog. De installatieploeg heeft nog voldoende werk, omdat we een zeer volle orderportefeuille hadden. We zien wel het aantal offertes snel afnemen en de orders druppelen nu binnen waar in 2019 de kraan open stond. De omzet zal af gaan nemen.

Welke maatregelen zijn er getroffen?

De maatregelen die we vanaf dag één hebben genomen zijn: de voorraad maximaliseren, waardoor deze door de tijd leeg zal lopen tot werkbare hoogtes. Grote inkopen even niet en iemand continu op de debiteuren. Geld binnen bellen en voorraad verlagen geeft bij ons snel liquiditeit. Bij de vraag aan de bank hoe om te gaan met het credit van €2.500.000, bleek ik de eerste die belde zonder krediet. Mijn contactpersoon melde me dat ik makkelijk kon lenen maar dat ze dan wel alles als borgstelling wilde hebben. Ik heb maar geantwoord: “ik hoor dat ik mijn best moet doen om bij jullie weg te blijven”.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

De toekomst is nog onvoorspelbaar, want we weten niet hoeveel klanten het gaan redden. Berko heeft een hoge voorraad producten die we straks ook in huur kunnen zetten, indien liquiditeit een probleem wordt bij veel klanten. Het zal wellicht een harde reset worden, maar ik zie het nog niet somber in. Berko heeft net alles gerenoveerd en is klaar voor de toekomst. Ik gun mijn klanten dat dit alles snel achter ons ligt.