
Familiebedrijven zijn voor notaris Ton Lekkerkerker een aantrekkelijk onderdeel van zijn praktijk ondernemingsrecht. “Het gaat vaak om langdurige relaties. Voor sommige cliën-ten werk ik al meer dan twintig jaar, dan bouw je een persoonlijke band op.” Lekkerkerker is adviseur van het Gelders Familiebedrijven Gilde, waar hij zijn juridische en fiscale kennis“deelt om de ontwikkelingskracht van deze ondernemingen te versterken.
Bij familiebedrijven gaat het met name om ondernemingen waar zowel in het aandeelhouderschap als in het management familieleden zitten,” licht Ton Lekkerkerker toe.
Zijn praktijk ondernemingsrecht bestaat voor bijna de helft uit familiebedrijven. “Het mooiste vind ik als kinderen het bedrijf van hun ouders overnemen. Daarbij komen allerlei interessante juridische zaken en fiscale aspecten kijken, en dat is mijn specialiteit. Vooral de ‘keuken-tafelgesprekken’ met de familie, met de overdrager en de overnemer vind ik leuk. Het is mooi om cliënten los van het puur technische, juridische deel verder te kunnen helpen.”
Kennispartner
Ton Lekkerkerker is namens Dirkzwager extern adviseur bij het Gelders Familiebedrijven Gilde. Hij heeft de notariële werkzaamheden voor het oprichten van de stichting voor zijn rekening genomen. Leden van het gilde kunnen bij hem terecht voor een gratis adviesgesprek. Lekkerkerker: “Het gilde heeft vier kennispartners, waarvan Dirkzwager er één is. Als kantoor vinden wij dit een hele mooie doelgroep om voor te werken. Familiebedrijven zijn toch de motor van de Gelderse én Nederlandse economie. Je hebt hele grote familiebedrijven, denk aan CCV Nederland of de Royal Barenbrug Group. Regelmatig hebben familiebedrijven een notaris nodig voor bijvoorbeeld het realiseren van de juiste juridische structuur of de advisering bij en de uitwerking van een bedrijfsoverdracht. Er is bij deze bedrijven veel juridisch werk waarbij we ook de advocaten ondernemingsrecht betrekken, vooral voor bedrijfsovernames. De M&A-praktijk is booming op dit moment. Ons M&A team houdt zich elke dag bezig met aan- en verkoop van bedrijven, waaronder veel grote familiebedrijven. Twee van mijn cliënten hebben onlangs hun bedrijf, dat al meer dan honderd jaar in de familie is, verkocht aan een beursgenoteerd bedrijf. Als er geen opvolger in de familie is, moeten ze wel op zoek naar externe kopers. Of beursbedrijven vinden hen vanzelf, omdat het pareltjes in de markt zijn.”
Innovatiekracht
“Het zijn over het algemeen juist de wat kleinere bedrijven die kampen met een opvolgingsprobleem binnen de familie,” vervolgt Ton Lekkerkerker. “Soms lukt het niet om een externe koper te vinden, bijvoorbeeld omdat het bedrijf niet goed in de markt ligt. Dan moet de deur op slot. Heel triest.”
Veertig procent van de familiebedrijven overleeft een overname niet, aldus de cijfers van de Provincie Gelderland. Terwijl de familiebedrijven toch zorgen voor een derde van de werkgelegenheid in de provincie. De provincie ondersteunt het Gelders Familiebedrijven Gilde om een snelle groei, innovatie en internationalisering te bevorderen. Met een subsidie van 350.000 euro gaat de provincie de ontwikkelingskracht van de Gelderse familiebedrijven versterken. Het gilde heeft daarom samen met de werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden en met enkele onderwijsinstellingen actiepunten opgesteld, waarbij de nadruk ligt op kennisontwikkeling. Allereerst gaat de HAN samen met Hogeschool Windesheim onderzoeken hoe bedrijven hun ontwikkelingskracht kunnen versterken door actief hun netwerk uit te breiden en te benutten.
De resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op de Familiebedrijvendag op 21 november in Nijmegen. Op die dag wordt ook de prijs uitgereikt aan de winnaar van de AWARD Gelderse Familiebedrijven 2018. Een prijs voor het beste familiebedrijf in Gelderland waarbij niet alleen gekeken wordt naar economische prestaties, maar ook naar de maatschappelijke impact zoals duurzaamheid.
Continuïteit
Volgens Ton Lekkerkerker, tot slot, doen eigenaren van familiebedrijven er goed aan al bijtijds te kijken naar de diverse factoren die van belang zijn voor de con- tinuïteit van het familiebedrijf. Het zogeheten OASE-rijtje: Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Scheiding en Exit (verkoop van het bedrijf):“Daar moet je tijdig bij stil staan. Stel dat je een ongeluk krijgt of dat je je huwelijk gaat beëindigen; wat zijn de gevolgen voor de zaak? Wat kun je op voorhand regelen? Hierbij werk ik dan weer samen met collega’s van het notariaat familierecht. Het feit dat je al die zaken op één kantoor kunt regelen, is ook erg praktisch voor onze cliënten die een familiebedrijf runnen.”
Meer informatie of aanmelden als lid:
www.geldersfamiliebedrijvengilde.nl
Hier vindt u ook een artikel van Ton Lekkerkerker over de continuïteit van het familiebedrijf.
Copyright artikel & foto: Samenspraak
Foto: Omroep Gelderland