Familiebedrijf in beeld: Gerrit Hesselink van Koffiebranderij Hesselink

Koffiebranderij Hesselink Winterswijk

Twee maanden geleden zijn we vanuit het Gilde gestart met de productie van een serie video’s bij onze leden. We krijgen een kijkje in de keuken van het familiebedrijf en onze leden geven aan wat voor hun de toegevoegde waarde is van het Gilde. Deze video’s gaan wij in de komende periode met u delen. Ter ondersteuning van de video’s hebben we de gelegenheid aangegrepen om de ondernemers een aantal extra vragen te stellen over de huidige situatie en hoe zij hiermee omgaan. We trappen af met Gerrit Hesselink van Koffiebranderij Hesselink in Winterswijk.

Welke impact heeft de huidige crisis op jullie onderneming?

Door de sluiting van de horecabedrijven in Nederland zijn we ruim 50% van onze afzet kwijt. Dat is niet alleen omdat de afname van de losse bonen en koffie is gedaald, ook kunnen onze horeca klanten door gebrek aan omzet de vergoeding voor (lease) apparaten lastiger voldoen. Verder is de zakelijke markt behoorlijk teruggelopen, dit heeft te maken met deels minder aanloop binnen de panden maar ook het grote aantal thuiswerkers. Kantoren en instellingen worden minder druk bezocht en er wordt daardoor minder koffie gedronken.

Welke maatregelen zijn er getroffen?

De buitendienst zit momenteel thuis. Zij hebben nu meer tijd om de administratie op orde te brengen. Daarnaast hebben zij nog veelvuldig telefonisch contact met onze klanten: gewoon om te informeren hoe het gaat en een hart onder de riem te steken. Op de kantoren en branderij brengen we de zaken zo veel mogelijk op orde. Na zo’n ingrijpende bouw zijn er klusjes blijven liggen waar we nu tijd voor hebben.

Een aantal jaren geleden bestond onze doelgroep voor ca 95% uit horecabedrijven. In de periode dat het in de horeca ook slechter ging, zijn we ons meer gaan focussen op de kantoren/bedrijven markt. Een medewerker heeft namelijk net zo goed recht op een lekkere kop koffie. Nu is de omzet ca 50/50. Toch blijkt dit nu ook weer kwetsbaarder te zijn dan we hadden gedacht.

Enkele jaren geleden zijn we ook gestart met de online verkoop van onze koffie voor de thuisgebruiker. Onze doelgroep is de thuisgebruiker die een dure bonen machine heeft gekocht maar daar nog geen lekkere koffie uit krijgt, omdat deze niet in de supermarkt is te vinden. Deze webshop loopt nog niet zoals we zouden willen, mede door gebrek aan (marketing) aandacht. Het goede nieuws is dat we van de nood nu een deugd kunnen maken en volop bezig zijn met diverse (strategische) plannen. Daarnaast zijn we marketingactiviteiten aan het opstarten om de webshop te promoten en hopelijk zo een grotere stabiliteit en omzetpijler te creëren. Natuurlijk gaan ook hier weer de ‘kosten voor de baat’ en langere termijn, maar het geeft in ieder geval positieve energie om hiermee bezig te zijn. Dus bent u nog op zoek naar goede koffiebonen of filterkoffie? Dan zijn uw bestellingen welkom via onze webshop en gebruik de kortingscode BEATCORANA voor gratis verzending.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Gelukkig zijn wij een gezond bedrijf en kunnen we de eerste klappen opvangen. Daarnaast is het de grote vraag wat er gaat gebeuren in het post-corona tijdperk. Kunnen we ook al spreken van een BC en een AC? Is dit een wake-up call? Dat het toch écht anders moet: meer duurzaam en betekenisvol. Meer het belang zien van en richten op de betekenis-economie. Je hoort en leest al over een veelvoud van mensen die zich dit afvragen en vooral ook hopen dat we op dit gebied meer focus leggen, zodat er nu een transitie in gang wordt gezet.