Zet jouw familiebedrijf in de spotlights!

familiebedrijvenaward 2022

Het Beste Gelderse Familiebedrijf 2022: zet jouw familiebedrijf in de spotlights!

Het Gelders Familiebedrijven Gilde organiseert binnenkort de vierde editie van de Gelderse Familiebedrijven Award. Op woensdag 23 november vindt de prijsuitreiking plaats. Het winnende bedrijf mag zich minimaal een jaar lang Het Beste Gelderse Familiebedrijf 2022 noemen. Wie wordt dit jaar de opvolger van het duurzame recyclebedrijf Van Werven?

Het Beste Gelderse Familiebedrijf 2022

Nomineer jezelf, collega-bedrijven, relaties óf familieleden voor de Gelderse Familiebedrijven Award 2022. Waar je ook voor kiest: alle Gelderse familiebedrijven hebben tot 1 juli 2022 de tijd om hun nominatie door te geven. “Dit jaar hebben we ook aan de 51 Gelderse gemeenten gevraagd om een drietal kandidaten te nomineren. Wethouders gaan vaak op bezoek bij familiebedrijven in de regio en kennen het werkgebied goed. Daarnaast maken we in deze editie onderscheid tussen de kleinere familiebedrijven (tot 50 fte, red.) en de grotere bedrijven (>50 fte, red.)”, aldus Ben van Moerkerk, één van de directeuren van het Gelders Familiebedrijven Gilde.

Het Gelders Familiebedrijven Gilde stelt dit jaar weer een speciaal programma op, waarbij bekende Nederlanders tijdens de prijsuitreiking een waardevolle bijdrage leveren. In de voorgaande edities van de Familiebedrijven Award namen voormalig staatssecretaris Mona Keijzer, minister Christianne van der Wal en ondernemer Hans Biesheuvel (ONL) deel.

Erkenning en verbinding

Het Gelders Familiebedrijven Gilde heeft als doel om familiebedrijven onderling te verbinden en een dialoog op gang te brengen. “Wij bieden een platform aan waar familiebedrijven elkaar kunnen ontmoeten. Zo krijgen ze de gelegenheid om thema’s te bespreken die voor hen interessant en belangrijk zijn, zoals sterke groei of internationalisering”, zegt Van Moerkerk. Met de Familiebedrijven Award werpt de organisatie de spotlights op familiebedrijven.

Blijvende meerwaarde familiebedrijven

Binnen de Gelderse regio vervullen familiebedrijven een belangrijke rol, zowel maatschappelijk als economisch. In 2018 werd de eerste Familiebedrijven Award ingesteld, als erkenning voor familiebedrijven. De award werd in dit kader drie keer uitgereikt: aan Bakkerij Hilvers (2018), DKC Installatietechniek (2019) en Van Werven Infra (2021). De Familiebedrijven Award sluit aan bij het beleid van het Gelders Familiebedrijven Gilde om begrip te kweken voor de bijzondere positie en uitdagingen van familiebedrijven. Van Moerkerk: “Het is belangrijk om de maatschappelijke meerwaarde van familiebedrijven te erkennen. Een familiebedrijf is vaak meer onderscheidend dan niet-familiebedrijven. Ze werken vanuit een langetermijnvisie, omdat ze rekening moeten houden met de volgende generatie. De continuïteit van de familiebedrijven is ook belangrijk voor de Nederlandse economie.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De deelnemende bedrijven worden op zes criteria beoordeeld. Deze criteria zijn onder te verdelen in twee categorieën: familie en maatschappij en bedrijfsvoering. “De leidende criteria zijn onder meer de familiewaarden van het bedrijf, want dat werkt door in het bedrijfsbeleid. Ook kijken we naar de sociale en maatschappelijk impact van het bedrijf. Het derde criterium is goed bestuur: hoe wordt het bedrijft geleid?” De directeur vervolgt: “De andere drie criteria zie je ook bij niet-familiebedrijven terug. Denk hierbij aan klanttevredenheid, medewerkerstevredenheid en het doorvoeren van een toekomstvisie.”

Het kenmerk van de winnaar? Alle winnende familiebedrijven vielen op vanwege hun impact op de maatschappij. Van Moerkerk: “Bakkerij Hilvers had een sterke sociale impact in de buurt. Zij zetten – voor zover mogelijk – mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar bij DKC Installatietechniek sprong juist het innovatieve vermogen van het bedrijf eruit, wat bijdraagt aan verdere innovaties in hun branche. En Van Werven onderscheidde zich van andere kandidaten door hun aandacht voor duurzaamheid en circulariteit.”

Een feestelijke aangelegenheid

De prijsuitreiking van de Familiebedrijven Award voor Het Beste Gelderse Familiebedrijf 2022 belooft ook dit jaar weer een bijzonder feestelijke avond te worden. Een avond die uiteraard in het teken staat van de winnaars, maar ook netwerkgelegenheid biedt aan alle aanwezigen. Jaarlijks melden zich steeds meer kandidaten aan. In 2021 namen 75 bedrijven deel aan de wedstrijd. Van Moerkerk: “We hopen dit jaar op meer aanmeldingen, zodat we de twee beste Gelderse familiebedrijven in het zonnetje kunnen zetten!”

Interesse in de Familiebedrijven Award 2022?

Wil jij jezelf aanmelden of een familiebedrijf nomineren als Het Beste Gelderse Familiebedrijf 2022? Klik dan hier. Ben je geïnteresseerd in het Gelders Familiebedrijven Gilde en de uitreiking van de Familiebedrijven Award voor het Beste Gelderse Familiebedrijf? Klik dan hier, meld je aan en lees vooral verder!

© 25 april 2022 – redactie Fambizz