Onderzoek: Familiebedrijf optimistischer over gevolgen coronacrisis

Veel familiebedrijven komen sterker door de coronacrisis dan zij in het begin van de crisis dachten. Dit blijkt uit een vergelijking van de onderzoeksresultaten van het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel wat in juli is uitgevoerd. Van dezelfde groep respondenten stelt ruim 65 procent dat zij in juli optimistischer zijn over de overlevingskansen van hun bedrijf vergeleken met de situatie in april 2020. In april 2020 vreesden de familiebedrijven een omzetverlies van gemiddeld 36 procent ten opzichte van april 2019. Nu blijkt dat in juni 2020 het omzetverlies 3 procent bedraagt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Zelfs een groei verwacht

In april 2020 verwachtten de respondenten nog dat het aantal werknemers in het bedrijf gemiddeld met 8,2 procent zou afnemen vergeleken met een jaar ervoor. Nu blijkt dat bij dezelfde familiebedrijven het aantal werknemers gemiddeld met 0,5 procent is afgenomen vergeleken met vorig jaar. Hetzelfde geldt voor de winstgevendheid van de bedrijven. In april verwachtten de familiebedrijven nog dat de jaarwinst over 2020 met 42 procent zou afnemen, terwijl in juli die verwachting is aangepast tot een afname met 5 procent ten opzichte van vorig jaar. Bij 35 procent van de familiebedrijven wordt zelfs een groei van de jaarwinst ten opzichte van 2019 verwacht. Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht, is blij met het optimistische geluid dat uit het onderzoek naar voren komt.

Lees hier het volledige artikel…

Klik hier voor de link naar de whitepaper van het onderzoek.

Over het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel

In 2019 zijn RSM en Nyenrode Business Universiteit een onderzoekspanel gericht op familiebedrijven gestart. Nu nemen 70 grotere familiebedrijven deel aan het panel en het aantal stijgt gestaag. 86% procent van de respondenten is daadwerkelijk zelf eigenaar in het familiebedrijf, terwijl 9% van de respondenten familie is van de eigenaar. De algemene gegevens voor het RSM-Nyenrode Familiebedrijven-onderzoekspanel zijn in april en mei van 2019 verzameld, de gegevens voor het corona-onderzoek in de week van 30 maart tot en met 3 april 2020 en van 2 tot en met 12 juli. In deze extreem korte dataverzamelperiode hebben toch 50 directeuren de vragenlijst volledig ingevuld. Juist in deze voor families en bedrijven moeilijke periode zijn wij alle respondenten ontzettend dankbaar voor hun snelle reactie. Zonder hun medewerking hadden wij deze rapportage niet kunnen schrijven.

Foto: Roberto Flören, RSM hoogleraar Familiebedrijven en Bedrijfsoverdracht