
Zonder het gras voor de voeten van Lodewijk en Jan te willen maaien nodigen we u, als familiebedrijf, graag uit voor de bijeenkomst op 29 juni in Terborg.
Met vestigingen en verkoop- / servicelocaties in onder andere Taiwan, Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië kun je wel zeggen dat Royal Kaak met haar 900 medewerkers de focus op de wereld als afzetmarkt heeft. Een wereld die in ras tempo verandert en waar de vraag naar vers brood vooral in Azië stijgt.
Tijdens de voorbereiding op de bijeenkomst die het Gilde op 29 juni in Terborg organiseert, raak je al snel verwikkeld in een boeiend gesprek over groei, keuzes maken, de rol van vader en de ’externe’ CEO Lodewijk. Dan ga je met veel meer naar huis dan alleen de planning en inhoud van de komende bijeenkomst. Voldoende stof voor een interview!
Atypisch familiebedrijf
Jan, vierde generatie, komt uit een gezin van vier zussen en een broer en werd door vader Stef al vroeg ontraden om in zijn voetsporen te treden. ‘Je moet het echt willen en doe vooral de dingen waar je gelukkig van wordt’ was zijn advies. Toch is na een intensief traject gedurende 5 jaar met ook externe begeleiding de overname een feit en staat Jan als twintiger aan het roer van het familiebedrijf. Aan het roer is dan wel de metafoor voor een gedeeld leiderschap waar middels een veto constructie niet alle druk op zijn schouders ligt. Daarmee kun je Royal Kaak misschien wel zien als een atypisch familiebedrijf. De CEO, Lodewijk van der Borg, heeft niet alleen een andere achternaam; hij behoort dan ook niet tot de familie. Met zijn 25 jaar ervaring binnen Royal Kaak vormt hij met de andere directieleden het klankbord voor Jan. Stef, die in de beginperiode de rol speelde van kritisch klankbord, had voor ogen dat Jan in zijn kracht kwam als hij meer als ondernemer dan manager binnen ‘zijn’ Kaak kon opereren. Hiermee is de continuïteit voor de medewerkers en het bedrijf het best gewaarborgd.
Keuzes en visie
De groei die de organisatie heeft doorgemaakt volgt volgens Jan uit keuzes maken en een visie hebben op het bestaansrecht van Royal Kaak. Tien jaar geleden al een beeld hebben van hoe de markt er nu uitziet en daar de organisatie op inrichten. Zo kom je van een productiebedrijf in de 90-er jaren tot de full service aanbieder van nu. Hier worden klanten ontzorgd door de dienstverlening vanaf silo tot en met de truck in de puntjes te regelen. De kleinere bakkerijen zijn geen doelgroep meer. Men richt zich op onafhankelijke productiebedrijven die de grote aantallen leveren aan supermarkten en ketens. Het is niet algemeen bekend, maar men levert bijvoorbeeld ook de halve productiecapaciteit van wereldspeler Dr. Oekter, pizza’s dus.
Keuzes maken doe je soms alleen of in een klein team, iemand moet tenslotte de knoop doorhakken. Maar de visie op de toekomst vorm je samen met je medewerkers en door in gesprek te gaan met klanten en toeleveranciers in binnen- en buitenland. Door te leren van je successen en de dingen die niet goed gaan. Vooral ook door zichtbaar en benaderbaar te zijn voor personeel en stakeholders. Zo worden klanten ontvangen in wat voorheen alleen de bedrijfskantine was. In een open ruimte, waar tijdens de huidige verbouwing ook de collegae zitten te werken en in de pauzes van de lunch wordt genoten. Een bijna Google-achtige kantooromgeving.
Brood als vervanger voor rijst
Dat de beschikbaarheid van grondstoffen ook voor de voedselindustrie onder druk staat, is helaas de realiteit van nu. Kleinere bakkerijen stoeien met de kostprijs en voorzien een uitdaging als het gaat om te voldoen aan de vraag en de verhoging van de consumentenprijs. In Nederland eten we per jaar zo’n 65 kg brood, in sommige landen is dat zelfs 95 kg per persoon. Prijsstijgingen van graan en energie hebben voor de sector en consument grote impact.
Internationaal zien we ook nog een andere verschuiving. In Azië is er door de beschikbaarheid van water (en uiteraard de hoge kostprijs) een verandering van het eetpatroon van rijst naar de consumptie van vers brood. Dit brengt sociaal en economisch een enorme verschuiving teweeg. Royal Kaak helpt niet alleen door te voorzien in de logistiek en productie binnen de voedselketen, maar steunt ook de lokale bevolking in bijvoorbeeld enkele Afrikaanse landen als Oeganda en Kenia via de ideële stichting Bake For Life.
Royal Kaak
In 2021 bestond de Kaak groep 175 jaar en werd de organisatie Koninklijk. Na een lange periode van informatie aanleveren vanuit Kaak en een oorverdovende stilte vanuit provincie en rijk, was het de uitdaging om de medewerkers met een slinkse list uit te nodigen voor een bijeenkomst met de gedeputeerde en burgermeester. Tijdens een zogenaamde bijeenkomst over innovatie werd het mooie nieuws wereldkundig. Het Predicaat Koninklijk bleek geen holle frase gezien de emotionele reacties van de medewerkers. Trots op de organisatie en dankbaarheid voor de geboden kans om Kaak positief voor het internationale voetlicht te krijgen.
De naamswijziging naar Royal betekent voor de reeds overgenomen bedrijven zoals Benier Nederland BV, Daub Backtechnik GmbH, MCS Srl, Lhotellier R2A en recentelijk Silowacht een stap verder richting een eenduidige uitstraling. Klanten en leveranciers weten beter met wie ze te maken hebben en voelen zich een onderdeel van de ‘familie’. Internationaal gaan de deuren iets enthousiaster open merkt ook Jan. Al met al was het een stevige bevalling om Koninklijk te worden, maar de spin off is boven verwachting.
Zonder het gras voor de voeten van Lodewijk en Jan te willen maaien nodigen we u, als familiebedrijf, graag uit voor de bijeenkomst op 29 juni in Terborg. Daar krijgen we de gelegenheid om verder in te gaan op de groei en internationalisering van Royal Kaak.
Aanmelden voor deze door het Gelders familiebedrijven gilde georganiseerde bijeenkomst graag via https://geldersfamiliebedrijvengilde.nl/evenement/netwerkbijeenkomst-bij-royal-kaak/
Grote Foto: van links naar rechts Theo Lammers, Aart-Jan Hartman, Koos Frowein, Lodewijk van der Borg : De directie van Royal Kaak


Jan Kaak