Snackbedrijf Elite breidt enorm uit

Snackbedrijf Elite breidt enorm uit

In 1982 kocht Harry Niemeijer sr. het zieltogende snackbedrijfje Elite. In veertig jaar is het uitgegroeid tot een middelgrote onderneming. Het staat nu op het punt om met een enorme uitbreiding de grootste sprong in zijn bestaan te maken. „Pa zou trots zijn geweest.”

Achter het bedrijfscomplex aan de Stationsweg in Neede ligt al de fundering voor bijna 2500 vierkante meter nieuwbouw. De sleuven voor het riool zijn gegraven, honderden schroefmortel palen steken uit de grond. Het is het begin van de forse uitbreiding van de hoofdlocatie van Elite, vooral bekend als producent van de populaire Joppiesaus en de beroemde knoflook- en kerriesauzen volgens huisrecept van bistro C’est si Bon in Enschede. Deze ‘hits’ worden niet meer in Neede gemaakt, maar in het nieuwe bedrijfspand in Holten dat begin dit jaar in productie is genomen.

En dat is niet de enige grote verandering bij dit pareltje van het bedrijfsleven in de Achterhoek.

De uitbreiding op het eigen terrein in Neede is vooral nodig om meer gepaneerde producten te kunnen invriezen, zoals bamischijven, kroketten en bitterballen. Op dit moment worden per uur 1200 kilo snacks ingevroren. Dat wordt 3600 kilo per uur, dankzij de tweede industriële vriezer die straks een plek krijgt in de nieuwbouw.

Verdrievoudiging

Als de producten eenmaal bevroren zijn, worden ze opgeslagen op in totaal 1000 pallets. Dat worden er op den duur 3500. Ofwel ruim een verdrievoudiging van de vries- en opslagcapaciteit. „Op zich groeit de markt van snacks niet meer, maar ons marktaandeel wordt groter”, legt Robert Niemeijer uit. Samen met zijn broer Harry jr. vormt hij de directie van Elite. Hun klanten zijn vooral snackbars, restaurants en sportverenigingen. „ Eigenlijk alles waar een frituurpan staat”, vat Harry Niemeijer simpel samen.

We gaan bouwen op de groei, ook om risico’s te spreiden

De nieuwbouw, waarin ook de kleedkamers en de personeelsingang komen, wordt naar verwachting over ruim een jaar opgeleverd en zal eerst te groot zijn. „We gaan bouwen op de groei, ook om risico’s te spreiden”, leggen ze uit. Ruimte voor verdere uitbreiding in de toekomst is er genoeg op de 54.000 vierkante meter eigen grond. Liever stap voor stap verder groeien, dan in één keer een klapper maken waarvan je nog niet zeker weet of die realistisch is. Zo steekt dit familiebedrijf in elkaar.

Drie locaties

Risicospreiding is ook de reden dat het bedrijf wordt verdeeld over drie locaties. De productie van sausen in Holten, snacks en salades aan de Stationsweg. Op een onlangs gekochte kavel op industrieterrein Russchemors in Neede wordt in de nabije toekomst het logistiek centrum gebouwd, inclusief het vrachtwagenpark. Drie vestigingen klinkt minder efficiënt, maar heeft volgens Robert (59) en Harry (56) Niemeijer alleen maar voordelen voor de toekomst. „Het lijkt erop dat er zich binnen onze gezinnen meerdere opvolgers aandienen. De affiniteit is er.”

En stel dat er ooit brand uitbreekt. „Dan ben je met één vestiging kwetsbaar. Met drie locaties kun je altijd doorleveren.”
Tenslotte: „Alles op één locatie klinkt misschien logischer. Maar als je alleen al kijkt naar hoe enorm de productie van sausen is gegroeid dankzij de bekendheid van Joppie. Uitbreiden kan hier niet, dat zou een enorm probleem zijn geworden als we Holten er niet bij hadden gekocht.”

Modernisering

Behalve in nieuwbouw wordt geïnvesteerd in modernisering van het huidige bedrijfspand. De marmeren vloeren worden vervangen. De kleedkamers zijn te krap geworden, wat niet zo vreemd is omdat het aantal medewerkers in veertig jaar is gestegen van 3 naar 220.

Tijdens de lockdowns is als eerste de hoofdingang vernieuwd. „Mensen werkten thuis en bezoek kwam er niet. Achteraf was dat het ideale moment om de toon te zetten met de uitstraling die we als bedrijf willen nastreven.” De vernieuwde hoofdingang is weer helemaal up-to-date, de binnenhuisarchitect heeft zich uitgeleefd met industrieel zwart staal, hout en lampen die ook bij je thuis niet zouden misstaan.

Eén ding blijft hoe dan ook aan de muur hangen: de ingelijste foto van grondlegger Harry Niemeijer sr. van Elite, die in 2000 overleed. Een eerbetoon van de zoons aan hun vader die hen de ruimte heeft geboden bij hun eerste treden op het ondernemerspad. „Hij zou trots zijn geweest op wat we samen hebben bereikt.”

Bronvermelding: De Gelderlander