Uitverkiezing Gelders familiebedrijf van het jaar ‘kers op de taart’ voor DKC

DKC

Het Wijchense installatiebedrijf DKC werd woensdagavond uitgeroepen tot Gelders familiebedrijf van het jaar. Dat werd een dag later goed gevierd met alle medewerkers op bedrijventerrein Bijsterhuizen. ,,Zij zijn tenslotte de mensen die het doen, die het verschil maken.”

Frank Dekkers moest er even van bijkomen, the day after. Gelders familiebedrijf van het jaar, dat hadden hij en z’n broer Roland toch maar mooi voor elkaar gekregen. Vier jaar geleden, bij een vergelijkbare verkiezing in Nijmegen, waren ze de hoofdprijs nog misgelopen.

Maar nu was het raak. ,,Yes, het is gelukt!”, riep Frank dan ook op het podium in het Arnhemse hotel Groot Warnsborn, waar de bekendmaking eergisteren was.

Uit handen van de Gelderse gedeputeerde Christianne van der Wal namen Frank, Roland, en hun vader Frans de prijs in ontvangst. ,,Dit is de kers op de taart”, zei Frank na afloop. ,,Dat mijn vader, 86 jaar inmiddels, dit nog mee mag maken… fantastisch.”

 

Verhuizing naar Bijsterhuizen

Frans richtte Dekkers & Zoon BV met zíjn vader, de opa van Frank en Roland dus, op in 1962. Begonnen in een schuur op de Nijmeegse Vossenlaan, groeide het bedrijf al snel uit zijn jasje. Een paar jaar later verkaste DKC naar een pand aan de Dr. Blécourtstraat, waar het bedrijf tot 2004 zat, toen er naar het Wijchense bedrijventerrein Bijsterhuizen werd verhuisd. Inmiddels stonden Frank en Roland al ruim tien jaar aan het roer van het installatiebedrijf, vader Frans had een stapje terug gedaan.
DKC maakte de afgelopen jaren naam als een duurzaam bedrijf. In 2013 was het de eerste onderneming die op Bijsterhuizen een windmolen plaatste. Inmiddels liggen er 400 vierkante meter aan zonnecollectoren op het dak. De warmte die daar vanaf komt, wordt onder meer gebruikt om het pand te verwarmen en de stroomrekening omlaag te brengen. ,,Wij gebruiken nagenoeg geen gas meer.”

 

Renovatie Eusebiuskerk

Verduurzamen, dat is ook wat DKC bij haar opdrachtgevers doet. Van flats van woningcorporaties tot grote ondernemingen, allemaal worden ze door het Wijchense familiebedrijf geholpen om van het gas af te komen. Zo wordt de Arnhemse Eusebiuskerk nu door DKC gerenoveerd. De installaties in het imposante gebouw worden vernieuwd met als doel energiezuiniger te worden.

Dat de jury van de award veel waarde hecht aan de maatschappelijke betrokkenheid van een bedrijf, bleek vorig jaar al toen bakkersketen Hilvers aan het langste eind trok. Dat familiebedrijf schenkt dagelijks broden aan de Arnhemse voedselbank. ,,Ook bij ons kwam dit sterk naar voren”, zegt Frank Dekkers over het winnen van de 2019-editie. ,,Onder meer met het verduurzamen van Nederland. Voor de toekomst, voor de jongeren. Het doorgeven van een schone wereld.”

De directeuren van DKC werden ook geprezen om hun goede band met het personeel. 120 man werken er in Wijchen, maar de weg naar de eigenaren is altijd makkelijk gevonden. ,,Dat vinden wij ook belangrijk”, zegt Frank. ,,Ik sta wel op het podium, maar zij zijn de mensen die het doen, die het verschil maken.”

 

Tekst & foto: De Gelderlander