Wat is het beste familiebedrijf?

beste familiebedrijf 2018

Foto: Omroep Gelderland

Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Gelderse economie, zei gedeputeerde Michiel Scheffer eerder dit jaar, bij de lancering van een prijs voor het beste familiebedrijf van Gelderland. Woensdagavond is het zover, en wordt door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in het Van der Valk-hotel in Lent de winnaar bekendgemaakt.

Zo’n 30 bedrijven meldden zich de afgelopen maanden bij het Gelders Familiebedrijven Gilde, een jury selecteerde en bezocht vorige week vier kanshebbers. Dit zijn de genomineerden.

Elite, Neede

Zit in: Het maken van salades, snacks, en sauzen.

Historie: Harry Niemeijer begon in 1957 met de productie van nasiballen. Hij was melkbezorger en kwam regelmatig op wat toen vliegbasis Twente was. Hij ontdekte dat er onder de militairen vraag was naar snacks. Niemeijer besloot nasiballen voor de basis te maken. De vraag was enorm en al snel was de keuken thuis te klein. In de jaren die volgde, werden de productielocaties groter en breidde het assortiment uit. Toen Harry sr. in 2000 overleed, namen zonen Robert en Harry het over. Laatstgenoemde stuitte bij een bezoek aan een snackbar op een zelfgemaakt sausje: Joppiesaus. Hij kocht het recept en bracht het commercieel uit. Het betekende een gouden greep voor Elite: Joppiesaus is ongekend populair.

Familieleden actief in het bedrijf: Robert en Harry vormen de directie. De vrouw en zoon van Robert werken bij Elite, net als de zoon van Harry, na schooltijd. ,,Het zou een droom zijn als een van de kinderen het bedrijf wil overnemen”, zegt Harry. ,,Maar alleen als hij denkt ertoe in staat te zijn.”

Waarom moeten jullie winnen? ,,Dat is niet aan mij, maar aan de jury. Misschien is het valse bescheidenheid, maar ik weet heel goed wat onze kwaliteiten zijn.’’

Wilma Hilvers. © Rolf Hensel

Bakker Hilvers, Arnhem

Zit in: Het brood.

Historie: Heije Hilvers, de opa van de huidige directieleden, kocht begin jaren 50 een bakkerij in het centrum van Arnhem. In 1959 had het bedrijf meer dan veertig bezorgers in dienst, die met de bakfiets in heel Arnhem aan huis brood brachten. In 1990 nemen drie kleinzoons van Heije (Aike, André en Heije jr.) de bakkerij over. Uiteindelijk zijn het de kinderen van Aike die de onderneming nu bestieren. ,,Andere kinderen zijn wel werkzaam binnen het bedrijf, maar die voelden niet de drang de boel te leiden”, zegt Wilma Hilvers. ,,In 1999 ben ik ingestapt, toen één van mijn broers stopte. Maar ik was natuurlijk altijd al verbonden aan het bedrijf. Als je vader een bakkerij heeft, dat ben je daar je hele leven mee bezig.”

Familieleden actief in het bedrijf: Twaalf. De kinderen van de huidige directie werken al fulltime of parttime mee. ,,De drie jongens van mijn broer André zouden de boel graag overnemen”, zegt Wilma Hilvers.

Waarom moeten jullie winnen? ,,We zijn best bescheiden, maar waar we als familiebedrijf heel trots op zijn, is hoe wij maatschappelijk verantwoord ondernemen. We proberen mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Winnen zou een erkenning zijn voor ons beleid.”

Robbers & van den Hoogen, Arnhem

Zit in: De wijnen. Is één van de oudste wijnhuizen van Nederland.

Historie: Het bedrijf is in 1842 opgericht door Antoon Robbers en zijn broer, aan de Rijnkade in Arnhem. Het wijnhuis kwam rond 1900 in handen van Joseph Donders. ,,Maar de naam is nooit veranderd”, zegt de huidige directeur Marcel Donders, inmiddels de vierde generatie die het bedrijf leidt. ,,Bij elke generatiewisseling komt dat heel even aan bod, maar het is inmiddels zo’n bekende naam.”

Marcel Donders was 25 toen hij in 1994, samen met zijn broer en zus, het bedrijf overnam van hun vader. ,,Het was vrij vroeg, ik moest mijn opleiding tot vinoloog nog doen. En ik moest eerst nog naar het buitenland, want ik had Frans uit m’n les-pakket gegooid. Dat is niet zo handig als je in de wijnen gaat.”

Familieleden actief in het bedrijf: Marcel vormt nu alleen met zijn zus Astrid de directie. Een oom zit nog in de verkoopondersteuning. Astrid heeft twee kinderen, de gestopte broer ook. ,,Ik hoop dat één van hen het bedrijf straks wil overnemen, als die het echt wil en leuk vindt. Daar daar doe je het voor, je wil het doorgeven aan de vijfde generatie.”

Waarom moeten jullie winnen? ,,Het zou de ultieme beloning zijn voor waar we mee bezig zijn.”

Wilma Hilvers. © Rolf Hensel

Wilma Hilvers. © Rolf Hensel

Melis Logistics, Duiven

Zit in: Het vervoer van ‘eigenlijk alles’. Biedt ook op- en overslag en is een schadeherstelbedrijf.

Historie: Marinus Melis begon in 1918 met personenvervoer: per paard en wagen. Die zijn nu ingeruild voor vrachtwagens en in plaats van personen legt het bedrijf zich toe op het transport van goederen. De huidige directeur, Marwin Melis, is de vierde generatie die het bedrijf runt. Hij nam het stokje in 2004 op 21-jarige leeftijd over van z’n vader, toen die onverwachts overleed. Het bedrijf is sindsdien tien keer zo groot geworden, ondanks een drama twee jaar geleden: bij een grote brand ging het hele pand in vlammen op, inclusief de truck waar pa Melis altijd op reed. Maar een dag later was het bedrijf weer open, op een andere locatie. Opdrachtgevers vroegen juist extra ritten aan, omdat ze weten dat Melis de inkomsten goed kon gebruiken.

Familieleden actief in het bedrijf: Marwin is eigenaar en directeur. Zus Manuela adviseert vanaf de zijlijn. Moeder Rietje komt een paar keer per week langs voor de planten en de sociale gezelligheid. Marwin hoopt dat zijn zoon Mads (bijna 4) of dochter Lois (2) het bedrijf ooit van hem over wil nemen.

Waarom moeten jullie winnen? ,,Het zou een stukje erkenning zijn, ook voor wat m’n vader heeft opgebouwd.”